Jää on hyvin suomalainen elementti, myös ruoan säilömisessä. Lapissa ruoka on säilötty perinteisesti hapattamalla, kuivaamalla, savustamalla, suolaamalla ja pakastamalla. Onneksi perinteet eivät ole kadonneet, koska monet perinteiset ruoan valmistustavat ovat yhä käytössä. Tarjolla on omassa kodassa savustettua poronpaistia, tulen loimussa kypsytettyä lohta ja rapeaksi paistettua siikaa. Perinteiset herkut sijoittuvat yhä vahvasti ravintoloiden ruokalistoille, vaikka ne tarjotaankin nykyisin tuotekehiteltyinä tämän päivän asiakkaiden makuun sopiviksi.
Lumi on nyt monipuolinen ja arvostettu rakennusmateriaali ja jää on raaka-ainetta, josta veistetään kilvan taidetta. Arctic à la carte –kirjassa lappilainen gastronomia on yhdistetty jääveistoksiin ja lumirakenteisiin. Lopputuloksena on henkeäsalpaavia kuvia Suomen Lapista – jään ja lumen maasta.
Kielet/Languages: Koko/Size: 96 sivua/pages, 260 x 260mm ISBN 978-952-5290-88-2
|