Kymenlaakso à la carte

 

Uusi kaksikielinen Kymenlaakso à la carte kirja esittelee laajasti alueen ruokakultturia.

Viime vuosina Kymenlaaksossa on kiinnitetty paljon huomiota ruokakulttuuriin. Maakunnassa on kartoitettu historiaa, kehitelty vanhan pohjalta uutta ja edistetty voimakkaasti pienimuotoista elintarviketuotantoa. Kymenlaaksossa valmistetaan nykyisin muun muassa sikaja lammasjalosteita, valmisruokia, useita erilaisia marjatuotteita, juustoja, palkittuja pienpanimo oluita, viinejä ja liköörejä, luomuleipää, suussa sulavia leivoksia ja herkullisia kakkuja, kalajalosteita sekä makeisia. Kauan ei ole siitä kun pöydässä oli perunoiden lisänä vain sianlihaa, joskus kalaa. Kastikkeet ja karjalanpaisti olivat tavallista kotiruokaa.

Merestä ja Kymijoesta saatiin kalaa, joka kypsennettiin saunan uunissa tai ulkona savustamalla. Aamupäivällä lämmitettiin leivinuuni, jotta saatiin paistettua piirakoita ja leipiä, ja illansuussa samaiseen uuniin laitettiin kaalilaatikko ja ohrapuuro kypsymään. Voita levitetiin leivälle, leivät pakattiin reppuun mukaan ja saaliiksi saadut ankeriaat naulattiin kiinni vajan seinään, nyljettiin omin käsin ja savustettiin.

Jääkaappia ei tuvan nurkassa ollut ja siksi ruoan savustaminen, suolaaminen ja kuivaaminen oli yleistä. Nykyisin ruoka syödään yhä useammin ravintoloissa. Ravintolalounaan lisäksi moni syö mielellään myös illallisen ravintolassa. Ruokailutavat ja -perinteet ovat muuttumassa ja moni on oppinut arvostamaan ammattilaisten tekemiä maukkaita annoksia ja hyvää palvelua. Nyt ravintoloissa syödään usein mielellään lähiruokaa osana sosiaalista seurustelua.

Voit tilata kirjan Kirjatilaus-sivultamme

Koko: 260x260mm
Sivuja: 96
Kielet: Suomi, Englanti
ISBN 978-952-5913-32-3