Paras suomalainen lähiruokakirja 2012

 

Tornionlaakson ruokakulttuuri –kirja on valittu Pariisissa Suomen parhaaksi lähiruokakirjaksi.

Helmikuun 23. päivänä pidetyssä maailman suurimmassa ruokakirjakilpailussa ”The Best Cookbooks in the World” arvostettu Tornionlaakson ruokakulttuuri –kirja saavutti kunniaa ja mainetta. Suomen ja ruotsinkielellä kirjoitettu kaksikielinen kirja esittelee Tornionjokilaakson ruokakulttuurin lisäksi Tornionjokilaakson historiaa ja kulttuuriperintöä. Viime vuoden lopulla sama kirja voitti parhaan lähiruokakirjan palkinnon Ruotsissa.

Kirjan on toimittanut ja valokuvannut ruokakirjailija Manne Stenros, joka on kahden vuosikymmenen aikana ehtinyt julkaista jo useita ruokakirjoja. Palkitun 144-sivuisen Tornilaakson ruokakulttuuri -kirjan perustana ovat Lapin neljä vuodenaikaa ja Tornionjokilaakson ainutlaatuinen ruokaperinne. Kukkolankosken maisemissa molemmin puolin jokea kuvattu kirja esittelee lähiruokaa parhaimmillaan. Kirjan kuvitus on syntynyt usean vuoden valmistelun ja työskentelyn tuloksena. Annoskuvat on otettu ulkona Kukkolankosken maisemissa sekä kesällä että talvella. Kesän lopulla on kuvattu hapankalajuhlia ja syksyllä hirvenmetsästystä ja riistaruokia. Kilpailun tuomaristo arvosti kirjan sisällössä alueen ruokakulttuurin hyvää tuntemusta, asiaan perehtymistä ja tasokasta kuvitusta.

Kirjan on kustantanut A la carte kirjat, joka on on erikoistunut ruokakirjojen kustantamiseen Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. A la carte –kirjasarjan viimeisin kirja on joulukuussa valmistunut Varanger à la carte –kirja, joka kertoo Varangerin alueen ruokaperinteestä. Tänä keväänä on julkaisuvuorossa kokonaan uusi Lappi à la carte -kirja keittiömestari Tapio Soinnun kanssa.